59

Een reis door de geschiedenis van Fendt

Een reis door de geschiedenis van Fendt

De aanspraken die op ons merk worden gedaan, weerspiegelen de waarden die wij sinds jaar en dag hooghouden. Al 90 jaar draait het in de kern om onze passie voor landbouw, waarmee wij elke uitdaging aangaan om voor boeren de beste machines, producten en services te ontwikkelen. Als betrouwbare partner stellen wij onze klanten wereldwijd in staat om met hetzelfde enthousiasme met maximale efficiëntie excellente kwaliteit te realiseren. Maar wel steeds in harmonie met de natuur. Want die vormt onze leefomgeving en verzekert ons van een bestaan. Terwijl we ons bewust zijn van ons verleden, nemen we wat zich bewezen heeft mee naar de toekomst.

Samen verleggen wij onze grenzen, ontsluiten nieuw terrein en verliezen tegelijkertijd onze boeren en loonwerkers niet uit het oog. Om niet alleen tegemoet te komen aan de toegenomen eisen die aan de moderne boer worden gesteld, maar diens verwachtingen zelfs te overtreffen, proberen wij steeds nieuwe dingen. Als wij samen alles gegeven hebben, zodat ú alles kúnt geven, dan is niet alleen alles goed, maar dan is het Fendt. Of, nog beter gezegd: It’s Fendt.

Van jaar tot jaar

1930

De eerste Fendt-trekkers zijn ontwikkeld door vader Johann-Georg en zoon Hermann Fendt. Als eerste marketingmaatregel werd het kind de juiste naam gegeven. Die was echter niet afkomstig van de uitvinders, maar van de bevriende boer en brouwerij-eigenaar Franz-Josef Sailer. In plaats van door het destijds nog gebruikelijke paard werd het veldwerk nu gedaan door een machine, die geen haver, maar diesel ‘gevoerd’ kreeg. De naam ‘Fendt Dieselross’ (‘ros’ = paard) was dus heel logisch.

1931 1950

1950

Met het Dieselross en de werktuigendrager wordt Fendt een bekend merk. Eerst in Beieren, maar later in alle Duitstalige regio’s. Destijds waren er veel huwelijksadvertenties te vinden waarin jongedames aangaven de voorkeur te geven aan “Fendt-medewerkers”. In 1958 werd voor de Fendt Favorit een nieuwe, vlottere motorkap geïntroduceerd, de zogenaamde “ff-Reihe” (‘Topserie’). Ook de slogan “Wer Fendt fährt, führt” (‘Wie slim is, rijdt Fendt’) deed toen zijn intrede.

1960

Fendt heeft als reclame altijd al liever solide testresultaten gebruikt dan wervende woorden. Neem bijvoorbeeld een advertentie uit 1968: “Het beste waardeoordeel: als enige vierwielaangedreven trekker is de Farmer 4S door DLG getest en goedgekeurd.”

1970

Fendt levert diverse machines: bijvoorbeeld de bekende trekkerseries Fendt Farmer en Fendt Favorit, vorkheftrucks en sneeuwrupsvoertuigen en Agrobil, de eerste zelfrijdende opraapwagen. Op de DLG-tentoonstelling in Keulen, de voorganger van de huidige beurs Agritechnica, werd de slogan “Mit Fendt sicher in die Zukunft” (‘Met Fendt vol zelfvertrouwen de toekomst tegemoet’) geïntroduceerd.

1970 1960

1995

Op de toonaangevende beurs Agritechnica in 1995 in Hannover (D) beleefde de nieuwe Fendt Favorit 926, de nieuwe grote trekker van Fendt, zijn wereldpremière. Dit was de start van de uiterst succesvolle marktintroductie van de nieuwe, traploze Fendt Vario-transmissie. Trekkerfabriek Xaver Fendt & Co., rijk aan traditie en afkomstig uit Marktoberdorf in de Zuid-Duitse regio Allgau, werd in 1997 overgenomen door het Amerikaanse landbouwmechanisatieconcern AGCO.

1999

Sinds het oogstseizoen van 1999 zijn ze op het land te bewonderen: de Fendt-maaidorsers 5220 en 6330. In het begin waren er modellen met 5 en 6 schudders, met vermogens van 220 tot 330 pk. Naast een ruime en comfortabele cabine scoort deze maaidorser ook met zijn moderne, elektronische diagnosesysteem, zodat de uitvaltijd beperkt blijft.

1995 1999

2005

In 2005 introduceerde Fendt tijdens de Agritechnica als blikvanger de toen splinternieuwe Fendt 936 – ook wel ‘Black Beauty’ genoemd. Daarmee waren ze verzekerd van de opmerkzaamheid van de bezoekers. Een jaar later begon de serieproductie van de nieuwe grote Fendt-trekkers, inclusief het speciale ‘Design Line’-lakwerk, met verschillende kleuren, inclusief verchroomde motorkap en uitlaat. Dat heet premiumkwaliteit.

2010

Tijdens de grote Fendt-demonstratiedag van 2010 in Wadenbrunn (D) werd hij gepresenteerd: de zelfrijdende veldhakselaar Fendt Katana. Op de Agritechnica-beurs van 2012 volgde het officiële startschot voor de marktintroductie. In het oogstseizoen van 2011 wist de Katana 65 als echte Fendtmachine de eerste testrijders enthousiast te krijgen met zijn comfort, efficiëntie en capaciteit. Maar de ontwikkelingen staan niet stil: tijdens de Agritechnica 2019 zal de Katana 650 met het geheel herziene gewasgeleidingssysteem CropFlow 2.0 en nieuwe R- en RS-Crackers worden gepresenteerd.

2010 2014

2014

Cutter, Slicer, Former en Twister: dat zijn de namen van de werktuigen die onderdeel zijn van het nieuwe Fendt-programma voor voederwinningsmachines. Met één slag levert Fendt de passende werktuigen voor maaien, schudden en wiersen. Het aanbod loopt daarbij uiteen van klein en eenvoudig tot machines met een enorme capaciteit, bedoeld voor professionele bedrijven en loonwerkers.

2016

Het succesverhaal van de in 1995 geïntroduceerde Variotransmissie duurt voort. In 2016 werd de 250.000ste Variotransmissie afgeleverd. Sinds 2009 rijden alle trekkerseries van Fendt traploos, van de smalspoortrekkers tot de allergrootste typen. In de grote Fendt 1000 Vario is de traploze rijaandrijving voor de landbouw van de 21e eeuw geactualiseerd: de nieuwste ontwikkeling op het gebied van transmissies heet Fendt VarioDrive. Dit maakt het 4wd-systeem continu variabel.

In 2016 werd de nieuwe Fendt-kleur gepresenteerd. Van dat moment af aan straalde het Fendt Nature Green van alle Fendt-machines. Het nieuwe Fendt-groen is overigens samengesteld uit dezelfde kleurpigmenten als waaruit het ‘oude’ Fendt-groen bestond; alleen de mengverhoudingen zijn gewijzigd.

2017 2016

2017

Ter gelegenheid van de Agritechnica 2017 begeeft Fendt zich voor het eerst op de markt voor rupstrekkers, en wel in het zwaarste segment: 380 – 646 pk. Met de rupstrekkers Fendt 900 Vario MT en Fendt 1100 MT biedt Fendt nu ook boven 500 pk sterk presterende trekkers, voor professionals die over een groot vermogen willen kunnen beschikken, maar tegelijkertijd de bodem willen ontzien.

Fendt zet de groei consequent voort. Ons assortiment omvat nu ook getrokken en zelfrijdende veldspuiten. Beide modellenseries zijn in Europa ontwikkeld en worden sinds 2018 in de AGCO-fabriek in Hohenmölsen (D) gebouwd. Daar worden ook de Fendt Katana-veldhakselaars geproduceerd.

Om het Fendt-voederwinningsprogramma compleet te maken ontbraken nog opraapwagens en rondebalenpersen. Sinds 2017 zijn daarvoor de Fendt Tigo en de Fendt Rotana in het productaanbod opgenomen. Vandaag de dag biedt het brede productgamma met opraapwagens met vaste of flexibele voorwand en rondebalenpersen met vaste of variabele kamer voor iedere vraag de passende oplossing.

2019 2019 2 2019 4 2019 3 

2019

In de Fendt 700 Vario wordt voor het eerst de on-board-wereld van de trekker met de off-board-wereld verbonden. FendtONE is de naam van het nieuwe algemene Fendt-platform, dat zowel in de cabine functioneert, als op kantoor, als locatie-onafhankelijk op mobiele apparaten. Met het alomvattende uitgangspunt van FendtONE verbindt Fendt als eerste de vertrouwde bediening van de trekker via de terminal met een platform voor plannings- en controletaken, die van oudsher op kantoor plaatsvonden. Online wordt hetzelfde beeld weergegeven als op de trekkerterminal, zodat gebruikers er snel mee uit de voeten kunnen.

De Fendt MOMENTUM-precisiezaaimachine brengt geavanceerde typisch Fendt. technologieën zoals het vApply Granular System voor de applicatie van kunstmest en het splinternieuwe Fendt Smart Frame voor gelijkmatig zaaien, naar Brazilië. Bovendien brengt deze precisiezaaimachine de grootste zaaicapaciteit op de markt en kan de machine voor een beter transport zeer snel worden ingeklapt.

De Fendt IDEAL, de grote maaidorser die op de Agritechnica 2017 voor het eerst werd gepresenteerd, kan dit jaar in zijn tweede oogstseizoen opnieuw zijn prestatievermogen in Europa etaleren. Voor de Europese markt wordt de serie grote maaidorsers uitgebreid met een nieuw topmodel met een vermogen van 790 pk. Bovendien wordt de Fendt IDEAL nu voor het eerst wereldwijd gepresenteerd met IDEALDrive: een stuursysteem zonder stuurwiel.

De eerste verreiker van Fendt heet Fendt Cargo T955. Deze zal op de Agritechnica 2019 worden gepresenteerd. Blikvangers als de in hoogte verstelbare cabine met doorlopende voorruit, voor onbeperkt zicht naar voren, zijn De Fendt MOMENTUM-precisiezaaimachine brengt geavanceerde typisch Fendt.

Download de pdf