Knipsel4

De Fendt IDEAL

De Fendt IDEAL

Het is tijd voor iets totaal nieuws: de Fendt IDEAL. De Fendt IDEAL is een volledig nieuw ontwikkelde maaidorser. Bij de ontwikkeling heeft AGCO zijn deskundigheidscentra van overal ter wereld samen laten werken. Elke component is zo ontwikkeld dat deze onder alle oogstomstandigheden ideale resultaten levert. Daarbij is speciale aandacht besteed aan efficiëntie, hoge korrel- en strokwaliteit, absolute betrouwbaarheid en een gemakkelijke en logische bediening. Verder is unieke sensortechnologie toegepast, waarmee de machine optimaal is in te stellen.

21761811 10155731782314596 845477721896978523 n

IDEALharvest

Speciaal voor de Fendt IDEAL-hogecapaciteitsmaaidorser is het systeem IDEALharvest ontwikkeld. Hiermee kan de maaidorser met akoestische massasensoren (MADS) de benutting van de dorseenheid en de reiniging in real-time weergeven. De sensoren zijn langs de rotoren en de zeefkast aangebracht en herkennen zowel de gewasstroom binnen de machine als verliezen die ontstaan. Door de toepassing van MAD-sensoren in combinatie met de camera die de korrelkwaliteit controleert, kunnen korrelverliezen, het percentage korrelbreuk en de reinheid van de korrels worden weergegeven. 

Gewasstroom realtime zichtbaar

Op de iPad van de bestuurder wordt in real-time grafisch weergegeven of zich meer materiaal in het voorste of in het achterste, en in het linker of in het rechter gedeelte van de dorseenheid bevindt. Met behulp van de SmartConnect-app kan de bestuurder binnen een grafisch weergegeven ‘magische driehoek’ op de iPad tussen korrelbreuk, korrelverliezen en reinheid zijn persoonlijke oogststrategie kiezen. Bovendien stelt hij de verhouding tussen machinedoorvoer en de verschillende kwaliteiten in. De machine stelt zichzelf vervolgens op grond van deze kengetallen voortdurend zelfstandig in en reageert daarmee in real-time op de oogstomstandigheden. Zo kan het IDEALharvest-systeem bijvoorbeeld bij korrelbreuk automatisch het rotortoerental en de afstand tot de dorskorf aanpassen.

news 7 high Large2

IDEALbalance™: twee terugvoerbodems, voor optimale reiniging

Een andere innovatie voor de Fendt IDEAL-maaidorser is de montage van een tweede terugvoerbodem in het voorste deel van de dorseenheid. Daardoor wordt de voorbereidingsbodem ver vooraan in de machine al van materiaal voorzien. De achterste terugvoerbodemvangt het materiaal uit het afscheidingsgedeelte op en verspreidt dit in het achterste deel. Zo wordt de hele lengte van de voorbereidingsbodem optimaal benut en het materiaal gelijkmatig verdeeld, wat leidt tot maximale prestaties. Bovendien hebben de beide terugvoerbodems een gewelfde vorm. Dit garandeert een optimale, constante doorvoer, ook op hellingen. Bij een helling van maximaal 15% zijn de verliezen kleiner dan bij concurrerende maaidorsers. Een voordeel is dat de bestuurder geen aanvullende instellingen hoeft door te voeren.