De Fendt e100 V Vario

Volledig batterij-elektrisch: de Fendt e100 V Vario

Boeren en gemeenten willen de uitstoot van uitlaatgassen en geluid terugdringen en duurzamer werken. Hiervoor hebben ze praktische machines met alternatieve aandrijvingen nodig. Fendt introduceert de Fendt e100 V Vario, een accu-elektrische smalspoortrekker voor specialistische toepassingen. De lichte en compacte trekker van 55 kW werkt met bestaande werktuigen en beschikt over de FendtONE-systeemarchitectuur die met de machine meegroeit. De Fendt e100 V Vario is ideaal voor gebruik in besloten ruimtes, zoals kassen.


Het model Fendt e107 V Vario is ontwikkeld voor gebruik in boom- en wijngaarden, kassen en door gemeenten, maar ook op boerderijen met een eigen stroomproductie. De aandrijflijn van de Fendt e107 V Vario bestaat uit een accu met elektromotor en de Fendt Vario-transmissie. Het maximale vermogensbereik bedraagt 50 kW (68 pk) in de Eco-rijmodus volgens ECE R85. In de Dynamic-rijmodus is tot 55 kW (75 pk) beschikbaar, en bij piekvermogen levert de machine kortstondig tot 66 kW (90 pk) in de Dynamic+-modus. Het model is verkrijgbaar in zowel Profi- als Profi+-versie.

De naam van de eerste volledig batterij-elektrische tractor, de Fendt e107 V Vario, bestaat uit een kleine "e" voor elektrisch, het nummer 107 voor de Fendt e100 Vario-serie met een vermogen van 75 pk (55 kW) aandrijfvermogen en V voor "vineyard - wijngaard", dwz de smalspoorversie. De machine heeft een accucapaciteit van 100 kWh. Dit komt overeen met een bedrijfstijd van ongeveer 4 - 7 uur voor toepassingen in het deellastbereik, zoals loofsnijden, mulchen of werken met een veegmachine. Bij energie-intensieve werkzaamheden met een persluchtontbladeraar of een aanhangwagen tijdens transport wordt de bedrijfstijd van de trekker verkort.

Technische informatie
Batterij 100 kWh batterij capaciteit
Electro motor 55 kW constant vermogen66 kW piekvermogen
Oplaadsnelheid 22 kW AC/80 kW DC snelladen

Tal van boerderijen en gemeenten genereren al hun eigen energie door middel van zonnepanelen, windenergie of biogas. Deze groene elektriciteit kan worden gebruikt voor het opladen van de Fendt e100 V-Vario en dus het werken op een CO2-neutrale manier – een gesloten energie-cyclus van opwekken tot verbruiken. De operationele kosten van de trekker worden aanzienlijk verminderd en de CO2-uitstoot van de boerderij is ook aanzienlijk afgenomen. Daarnaast worden de service kosten gereduceerd. De noodzaak van motorolie wordt bijvoorbeeld geëlimineerd.
De Fendt e107 V Vario heeft een externe breedte van 1,07 meter en een hoogte van ca. 2.45 meter. Door de combinatie van compacte afmetingen, de Fendt Vario-transmissie en de emissievrije werking kan hij niet alleen in wijngaarden met smalle rijen worden gebruikt, maar ook in hallen of kassen. Bovendien, kan de e-trekker ook gebruikt worden in de gemeentelijke sector, bijvoorbeeld voor het onderhoud van fietspaden.

Bekijk de Fendt e100 V Vario op onze stand in hal 20 op de Agritechnica van 12 - 18 november.