De specialist: de nieuwe Fendt 200 V/F/P Vario – klaar voor morgen

13 oktober 2020

Sinds tien jaar weet Fendt meer en meer mensen uit sectoren zoals de wijnbouw, fruitteelt of hopteelt, overal op de wereld enthousiast te maken voor Fendt-smalspoortrekkers met de traploze Fendt Vario-transmissie. Fendt heeft in de nieuwe generatie smalspoortrekkers 200 V/F/P Vario heeft Fendt het intuïtieve bedieningsconcept FendtONE geïntegreerd. Daarmee brengt het de eerste smalspoortrekker op de markt met een volledig geïntegreerde terminal. Daar bovenop komen nog innovaties zoals de vraagafhankelijke aansturing via het extravermogen-concept DynamicPerformance en het nieuwe ontwerp. De nieuwe technologie die in de Fendt 200 V/F/P Vario wordt toegepast vergroot de nauwkeurigheid en efficiëntie in de praktijk en maakt het gemakkelijker om te voldoen aan documentatieverplichtingen.

De smalspoortrekkerserie Fendt 200 V/F/P Vario omvat vijf modellen: de Fendt 207 Vario, Fendt 208 Vario, Fendt 209 Vario, Fendt 210 Vario en Fendt 211 Vario. De buitenafmetingen bedragen 1,07 tot 1,68 meter. Het vermogen van de serie loopt uiteen van 79 tot 124 pk volgens ECE R120. Alle modellen zijn leverbaar in de uitvoeringen Power, Profi en Profi+ (voorheen ProfiPlus). Het topmodel, de Fendt 211 Vario, kan met behulp van het extravermogen-concept DynamicPerformance een vermogen van maar liefst 124 pk leveren.

De driecilinder AGCO Power-motor, met een inhoud van 3,3 liter, is niet uitgerust met uitlaatgasrecirculatie, maar wel met dieseloxidatiekatalysator (DOC), dieselpartikelfilter (DPF) en selectieve katalytische reductie (SCR); daarmee voldoet hij aan de emissienorm Fase V. Bovendien zijn in de motor onderhoudsvrije klepstoters ingebouwd. De elektronisch aangestuurde Visctronic-ventilator draait precies zoveel als nodig is. Daardoor loopt hij stil en wordt brandstof bespaard.

Meer ruimte in de nieuwe Fendt-comfortcabine

De nieuwe vierstijlencabine van de Fendt 200 V/F/P Vario is ruimer dan die van zijn voorgangers en biedt meer hoofdruimte. Van de nieuwe cabine kan het filtersysteem bij de fabricage naar beschermingscategorie 4 worden omgezet. In de basisinstelling voldoet het systeem aan alle normen voor een cabine met beschermingscategorie 2. Indien nodig kan het filtersysteem echter ook worden omgezet naar beschermingscategorie 4, EU-norm EN15695, met bescherming tegen stof, vloeibare gewasbeschermingsmiddelen en de dampen daarvan. Op die manier voldoet de Fendt 200 V/F/P Vario aan alle eisen voor toepassing in de gewasbescherming en is de trekkerbestuurder beschermd. Is het werk voltooid, dan kan het filtersysteem via de terminal eenvoudig weer worden omgezet. De nieuwe bedieningsconsole met multifunctionele joystick maakt een comfortabele en intuïtieve machinebediening mogelijk.

Het FendtONE-bedieningsconcept omvat een nieuwe bedieningsconsole opzij in de cabine, met een multifunctionele joystick, een kruishendel en een 12''-terminal. In de Fendt 200 V/F/P Vario is de 12''-terminal in het dak boven de voorruit geïntegreerd. Het digitale 10''-dashboard bevindt zich voor aan de stuurkolom. Daarop zijn onder andere de rijsnelheid, het motortoerental en het peil van verschillende vloeistoffen af te lezen. Het digitale dashboard kan worden bediend via een druk-draaiknop op de stuurkolom. Het instellen van machines is gemakkelijker en overzichtelijker geworden.

Comfortabel werken ondanks de beperkte ruimte

De Fendt 200 P Vario is als optie met een ontlastingsregeling voor de fronthefinrichting leverbaar. De oplegdruk kan via de terminal comfortabel en traploos worden ingesteld en zorgt voor een betere tractie en optimale aanpassing aan de ondergrond. Daardoor is het klimvermogen op overgangen tussen helling en vlakte beter en worden ook daar optimale arbeidsresultaten gerealiseerd. Bovendien biedt de Fendt 200 V/F/P Vario volwaardige ruimte voor de aanbouw van werktuigen voor- en achteraan de trekker en links en rechts tussen voor- en achteras.

In de winter wordt tijdens lange werkdagen bij extreme weersomstandigheden veel van trekkerbestuurders gevraagd. Bij werk in de winterdienst zorgt de voetruimteverwarming met een uitgekiend verwarmingsconcept voor een groter werkcomfort.

Fendt 200 V/F/P Vario Power

Met het digitale 10''-dashboard hebben gebruikers van de Fendt 200 V/F/P Vario Power nu voor het eerst standaard de beschikking over een digitaal scherm. Zo kan de bestuurder onder andere de motor, de transmissie en de hydrauliek nu veel gemakkelijker, sneller en overzichtelijker instellen. De multifunctionele joystick biedt in de Fendt 200 V/F/P Vario Power nieuwe bedieningsmogelijkheden. Via een scrollwiel op de rijhendel kan de actuele cruisecontrolsnelheid worden gewijzigd, ook kunnen twee proportionele ventielen worden aangestuurd. De rijhendel is voorzien van vrij programmeerbare toetsen, waaraan bijvoorbeeld hydrauliekfuncties kunnen worden toegewezen.

Fendt 200 V/F/P Vario Profi

Standaard is de Fendt 200 V/F/P Vario Profi uitgerust met het digitale 10''-dashboard. Als optie is echter ook een 12''-terminal in het dak boven de voorruit leverbaar, waarmee de bestuurder de beschikking krijgt over meer schermoppervlak. De schermweergave op de terminal kan flexibel worden geconfigureerd.

De standaard load-sensing-pomp (LS-pomp) en de als optie leverbare 3L-joystick maken de Fendt 200 V/F/P Vario Profi perfect geschikt voor het werken met veeleisende werktuigen. De 3L-joystick kan onder andere worden gebruikt voor het bedienen van een ontbladermachine met geïntegreerde functie op het 3e hydrauliekcircuit. Vanaf de Profi wordt het hydraulisch systeem uitgebreid met Power Beyond-aansluitingen of twee extra hydrauliekventielen in het midden. Zo hebt u inclusief fronthefinrichting de beschikking over maar liefst acht proportionele ventielen.

Nieuwe, uiterst nauwkeurig werkende installaties op de Fendt 200 Vario Profi+

Als eerste smalspoortrekker is de Fendt 200 V/F/P Vario Profi+ voorzien van alle Smart Farming-oplossingen die op de standaardtrekkers Fendt 300 Vario en Fendt 700 Vario leverbaar zijn. Naast het spoorgeleidingssysteem Fendt Guide (voorheen VarioGuide) zijn voor de Fendt 200 V/F/P Vario Profi+ in de module Agronomie de Fendt Task Manager en Fendt TaskDoc (voorheen VarioDoc Pro) beschikbaar.

Via de Fendt Task Manager kan de bedrijfsleider op kantoor of onderweg taken opstellen en rechtstreeks naar de machine zenden. Als de Fendt Task Manager samen met Fendt Guide en het correctiesignaal RTK wordt gebruikt, kan de Fendt 200 V/F/P Vario tot op de centimeter nauwkeurig door de rijen rijden en culturen efficiënter bewerken. Op die manier kunnen bij toepassing van gewasbeschermingsmiddelen dubbele doseringen worden voorkomen. Als het werk klaar is, kan de taak met Fendt TaskDoc automatisch naar kantoor worden verzonden. Dat maakt de documentatie van de uitgevoerde werkzaamheden gemakkelijker.

Op de 12"-terminal kunnen verschillende machine-, spoorgeleidings-, ISOBUS- en werktuigfuncties worden weergegeven. Bovendien kan de bestuurder de weergave aan zijn persoonlijke behoeften aanpassen. In speciale teelten zoals de wijnbouw, fruitteelt en hopteelt, maakt een spoorgeleidingssysteem op de trekker of het werktuig het werken gemakkelijker, juist in recent aangelegde gewassen. Zo kunnen bijvoorbeeld palen of planten meteen op de centimeter nauwkeurig in een spoor worden gezet, waardoor alle werkzaamheden die daarna hieraan moeten worden verricht gemakkelijker en efficiënter kunnen worden uitgevoerd.

Licht en krachtig

Het innovatieve extravermogen-concept DynamicPerformance (DP) maakt bij de Fendt 211 V/F/P Vario via vraagafhankelijke aansturing 10 pk extra vermogen vrij, precies op momenten dat dit vermogen nodig is. Het is niet aan rijsnelheid of speciaal gebruik van de trekker gebonden, maar functioneert zuiver dynamisch.  

Het motorvermogen van trekkers moet meestal over vele afnemers worden verdeeld, zoals aftakassen, hydraulisch systeem, motorventilator en airconditioning. Als bepaalde componenten op enig moment meer vermogen nodig hebben, wordt dat door het DP-systeem herkend en maakt het daar vervolgens via een slim regelmechanisme meer vermogen voor vrij.

Het extravermogen-concept DP is effectief bij werkzaamheden in stilstand, maar ook bij transport- en veldwerk. Bij de Fendt 200 V/F/P Vario wordt Fendt DynamicPerformance, afhankelijk van de vermogensafnemers, bijvoorbeeld geactiveerd bij gebruik van een getrokken druivenplukmachine of een veldspuit op steile hellingen. De 10 pk extra vermogen van de Fendt Vario 211 V/F/P Vario zijn interessant voor bedrijven die behoefte hebben aan een sterke smalspoortrekker met extra reservevermogen.

De Fendt 200 V/F/P Vario kan vanaf juli 2020 worden besteld en loopt vanaf januari 2021 van de band.