Mechan viert 60 jaar importeurschap Fendt

Mechan in Achterveld viert dit jaar dat het al 60 jaar lang officieel importeur is van Fendt landbouwmachines. In 1964 startte de verkoop van nieuw materieel in Achterveld en daarna breidden de activiteiten van Fendt in Nederland zich snel uit met onderhoud van trekkers en machines, onderdelenvoorziening, de verkoop van gebruikte trekkers en machines en later ook financiële diensten.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw importeren de Amsterdamse broers Willem en Cees de Vor gebruikte trekkers, die ze met name in kroegen aan de man brengen. In 1957 nemen ze de garage annex smederij van Jan Kooy aan de Hessenweg 164 in Achterveld over. De grote handelsgeest van de broers leidt ertoe dat de firma De Vor in 1964 start met de import van het merk Fendt, toen nog onbekend in Nederland. In het eerste jaar verkoopt het bedrijf een handvol trekkers, maar al in 1972 ontvangt firma De Vor een oorkonde van de Fendt-fabriek omdat ze tweeduizend Fendt-tractoren hebben verkocht en in 1975 levert de firma feestelijk de zesduizendste Fendt af. In 1986 worden er in één jaar 1.287 exemplaren verkocht en daarmee is Fendt marktleider in ons land. In 1992 levert De Vor de 20.000 Fendt (een 311) aan de nieuwe eigenaar en in 2013 de 30.000e, een 412. In 2014, als De Vor vijftig jaar Fendt-importeur is, gaat de firma op in Mechan. En dat nog altijd aan de Hessenweg in Achterveld.

Het feit dat Mechan zich vandaag de dag positioneert als De motor van de agrarische sector en Fendt met de slogan Leaders drive Fendt, geeft duidelijk aan dat beide merken eenzelfde mentaliteit delen en daarmee een sterk fundament hebben voor een lange samenwerking.